Waarom is een professionele website zo kostbaar?

23 oktober , 2015

Websites bouwen, dat kan iedereen toch tegenwoordig? Als je het aan ons vraagt zijn er nog steeds specialisten nodig om een professionele website te kunnen bouwen. Als je een tekstverwerker hebt, wil dat namelijk ook nog niet zeggen dat je goed kunt schrijven?

Toch worden er websites  gebouwd in allerlei prijsklassen. Zo wordt er op internet gezegd dat de website die Amerikaanse burgers inzage moet geven in de overheidsuitgaven meer dan 500 miljoen dollar heeft gekost. Aan de andere kant hoor je ook verhalen van (kleine) ondernemers die een complete website hebben laten ontwikkelen voor een paar honderd euro.

Gelukkig ligt de waarheid niet in het midden, maar de kosten voor een professionele website (op maat) kunnen toch al snel oplopen.

In dit artikel willen we je inzicht geven in wat redelijk en realistisch is om voor een website te betalen.

20 jaar websites
Ons vak is er de laatste jaren niet makkelijker op geworden. Als je 20 jaar geleden een beetje met HTML (de taal waarmee je websites kunt bouwen) overweg kon, was je al snel in staat om websites te maken. Websites waren eigenlijk eenvoudige brochures en visitekaartjes en ze werden amper onderhouden.  Google bestond  toen nog niet, websites hadden nog geen formulieren, geen koppelingen met bedrijfssoftware, laat staan Social Media. Voor leken was het iets magisch, waardoor je als website bouwer veel geld kon vragen voor het ontwikkelen van een website.

apple-website
De Apple website uit 1996

Tegenwoordig leven we in een andere tijd. Websites worden meer geopend op mobiele schermen zoals smartphones en tablets dan op laptops en desktops en worden steeds vaker gekoppeld aan complexe bedrijfssoftwaresystemen, Social Media en andere tools.  Daarnaast moet elke website opvallen tussen duizenden andere websites.

Websites vervangen ook steeds meer traditionele media als kranten, tijdschriften, radio en televisie. We gebruiken websites  steeds meer en steeds intensiever. Niet alleen voor informatie, maar ook voor vermaak en voor ons sociale leven. Een website vandaag de dag is oneindig meer complex dan 20 jaar geleden. Maar gek genoeg lijkt de waardeperceptie zich omgekeerd te hebben ontwikkeld.

 “Websites zijn in de afgelopen 20 jaar zoveel meer complexer geworden.”

Waar komt toch die perceptie vandaan dat het maken van een professionele website blijkbaar zo eenvoudig is?
Een van de redenen is dat we tegenwoordig gewend zijn dat fantastische websites zoals Google, Pinterest en Facebook gratis zijn. Voor ons is de belangrijkste oorzaak het onderscheidend vermogen. Wij hebben al veel bedrijven gezien binnen de mobiliteitsbranche en ondanks dat er veel dezelfde diensten en producten worden aangeboden, is ieder bedrijf weer anders, een ander pand, een andere uitstaling, een ander gevoel…. Dat is dan ook precies de reden waarom wij voor iedere klant een unieke website ontwikkelen. En niet een standaard template gebruiken die ook door honderden andere wordt gebruikt. Zeg nou zelf, jij wilt toch ook niet dat jouw buurman/concullega bedrijf dezelfde website heeft als jij..?

Doordat wij als onderdeel van de BOVAG-branche alleen werken  in de mobiliteitsbranche, hebben ook wij natuurlijk een aantal modules ontwikkeld die we kunnen hergebruiken om zo de kosten zo laag mogelijk proberen te houden. Maar uiteindelijk wil ieder bedrijf zijn eigen identiteit en specifieke wensen terugzien in zijn website. Doordat we exclusief werken voor de mobiliteitsbranche zijn we in staat om echt met onze klanten mee te denken en kunnen we een unieke, professionele website ontwikkelen die past bij de identiteit van jouw bedrijf.

Waarom kost het ontwikkelen van een website dan zoveel geld?
Om een professionele website te ontwikkelen, heb je meestal een team van 2-6 specialisten nodig die enkele weken tot vele maanden met je website bezig zijn. Het maken van een unieke website die aansluit bij de doelstellingen en de identiteit van het bedrijf en ook nog eens op alle apparaten werkt,  neemt al gauw 100 uur in beslag. Een professionele website kost dan al snel tussen de € 5.000 en € 10.000. Dan hebben we het nog niet over allerlei maatwerkoplossingen, maatwerkkoppelingen op bijvoorbeeld administratie of beheersystemen, waardoor de investering in een nieuwe website nog veel verder kan oplopen. Hoe meer maatwerk je nodig hebt, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Tot slot
Het grafisch ontwerpen en uiteindelijk ontwikkelen van unieke professionele websites is enorm arbeidsintensief. Het is dan ook niet gemakkelijk om een website te ontwikkelen die kan/moet bijdragen aan het behalen van jouw zakelijke doelstellingen. Want in deze tijd, is je website veel meer dan alleen je digitale visitekaartje. De website moet je helpen geld te verdienen.

Wil jij ook een professionele website laten ontwikkelen of advies over je website?
Wij kunnen je hiermee helpen, voor een vast bedrag per maand maak je gebruik van deze voordelige totaaloplossing. Dit is inclusief de kosten van de hosting en het gebruik van de helpdesk. Er zijn dus geen verborgen kosten en geen investeringskosten. Je hebt het pakket al vanaf € 125,-

 

Comments are closed.